September 04, 2008

Segar, Walaupun Berpuasa

Berpuasa adalah satu ibadah yang wajib dilaksanakan sepanjang bulan Ramadhan oleh seluruh umat Islam khususnya. Selain menahan lapar dan dahaga, juga melatih diri supaya mengawal segala pacaindera dan juga nafsu diri dari melakukan perkara-perkara yang tidak baik. Seharusnya dekatkan diri dengan melakukan amalan yang mulia seperti berbanyak bersabar, bersyukur, ikhlas, jujur dan insaf.


Ketika menjalani ibadah puasa, pernahkah anda sedar akan manfaatnya berpuasa? Sebenarnya, berpuasa banyak manfaatnya. Untuk itu, ikutilah tip di bawah iaitu kaedah betul berpuasa supaya tubuh akan sentiasa kelihatan segar terutamanya buat mereka yang masih bekerja sepanjang berpuasa. Untuk terus kelihatan sihat seperti biasa, perlulah mengikuti pengaturan makan dan minum ketika bersahur atau ketika berbuka.


Sepanjang berpuasa, makanan yang menghasilkan tenaga utama seperti karbohidrat, lemak, vitamin, meneral dan protein yang masuk ke dalam tubuh adalah tidak sebanyak seperti setiap hari tidak berpuasa. Jadi, untuk kawalan yang lebih sempurna cubalah ikuti beberapa tip khusus ketika kita bersahur dan berbuka puasa. Tip ini supaya tubuh akan tetap sihat dan segar sepanjang bulan puasa sehingga terhindar dari kebiasaan hingga menjejaskan kesihatan:


Pada ketika Sahur:


Ambillah makanan yang mengandungi khasiat yang baik ketika bersahur mahupun ketika berbuka puasa. Walaupun menu yang terhidang agak sederhana, tetapi sangat penting mempunyai lima unsur khasiat lengkap seperti lemak, protein, vitamin, karbohidrat dan mineral.


Supaya boleh menahan rasa lapar, diminta perbanyakkan mengambil jenis makanan berserat yang terdapat dalam sayuran dan buah-buahan. Tubuh sememangnya amat memerlukan masa yang lebih lama untuk mencerna makanan yang mengandungi banyak serat.


Supaya mampu mencegah terhidratnya tubuh dengan meminum air masak atau air suling sebanyaknya pada malam hari. Perkara ini sememang sangat penting dilakukan, kerana pada hari siang segala kegiatan dan aktiviti akan lebih banyak mengeluarkan peluh sama ada di luar atau di dalam bilik berhawa dingin.


Selain memperbanyakkan memakan makanan yang berserat dan makanan yang banyak mengandungi protein, sebaiknya juga menyediakan pelbagai makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta makanan tambahan supaya tubuh akan tetap segar sepanjang hari ketika berpuasa.


Beberapa vitamin yang penting diambil setiap hari ketika berpuasa adalah vitamin A, B dan C. Akan tetapi, jika anda sudah memakan buah-buahan yang berwarna kuning atau merah, sayuran yang berwarna hijau tua dan kekacang, bermakna anda tidak perlu bimbang lagi akan kekurangan vitamin-vitamin tersebut.


Kepada mereka yang sering diserang sakit perut, makanan yang sebaiknya dihindari adalah pulut, mi, daging berlemak, ikan dan daging yang telah diawetkan, sayuran mentah, sayuran berserat, minuman yang mengandungi soda, juga bahan yang agak tajam (cuka, cili dan asam jawa). Jenis makanan tersebut boleh menimbulkan gas yang akan menyebabkan meningkatnya kandungan asid dalam perut.


Setelah selesai bersahur, jangan pula terus tidur. Tubuh memerlukan masa untuk mencerna makanan yang baru sahaja dimakan.

Ketika Berbuka:


Pada ketika berbuka, hendaklah dimulakan berbuka dengan makanan atau minuman yang panas dan manis seperti kurma, kuih-kuih manis ataupun minum minuman manis lainnya. Ini penting untuk normalkan kadar kandungan gula dalam tubuh kita. Tapi perlu diingat, jangan mengambil minuman yang bersoda, kerana boleh menimbulkan masalah kurang baik kepada perut anda.


Jangan terus meminum ais atau minuman sejuk. Sebaiknya biasakanlah berbuka dengan minuman yang hangat. Perut yang kosong boleh menjadi kembung, apabila kita terus berbuka puasa dengan air sejuk. Ini akan mengakibatkan kandungan asid dalam perut akan bertambah banyak.


Kemudian, cubalah berehat lebih kurang 1 jam sebelum mengambil makanan berbuka yang telah dihidangkan. Tujuannya adalah untuk memberikan keseimbangan terlebih dahulu proses pencernaan anda. Ingat, jangan mengambil makanan yang berlebihan dan makanan masin.


Berbuka puasa hendaklah dilakukan secara berperingkat dan tidak terlalu terburu-buru supaya perut memerlukan ruang kosong untuk mencerna makanan. Untuk meringankan kerja-kerja pencernaan, kunyah makanan dengan baik.


Bagi mereka yang berat badan melebihi berat badan yang normal, seelok-eloknya sepanjang berpuasa juga tetap menghindari makanan yang tinggi kolestrolnya. Contohnya lemak haiwan, marjerin dan mentega. Selain itu, seelok-eloknya hindari makanan yang manis-manis seperti dodol, sirap, coklat, kuih dan aiskrim. "Selain lebih banyak mengambil sayuran, buah-buahan dan daging tanpa lemak, pengolahan makanan juga lebih baik jangan digoreng."


Kepada mereka yang terlalu kurus, sepanjang berpuasa adalah sebaiknya menambahkan pengambilan susu dan menghidari makanan yang sukar untuk dicerna seperti sayuran berserat kasar (pucuk ubi, pucuk betik).


Kepada yang telah berusia, aturlah pola makanan ketika berbuka puasa juga secara berperingkat. Makanlah dalam jumlah yang lebih sedikit, tetapi dilakukan beberapa kali. Setelah berbuka puasa, jangan terus tidur. Tubuh kita memerlukan masa untuk mencerna makanan yang baru sahaja dimakan.

Tiada ulasan: