Mei 20, 2011

Lebih Menyelerakan dan Bercita Rasa Asia - SEDAP#37


SALAD bukan lagi asing bagi orang-orang tempatan di Malaysia. Malah, orang tempatan juga sudah semakin bijak mengolah salad mengikut cita rasa Asia. Bukan setakat itu sahaja, malah amalan memakan salad baik untuk kesihatan. Ini kerana salad selalunya dihidang segar. Sos atau dressing yang digunakan juga boleh dipelbagaikan bersesuaian dengan jenis salad mengikut sesetengah negara.

Hidangan tradisional sememangnya amat terkenal dengan penggunaan rempah-ratus nusantara. Bukan sahaja kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih atau pelbagai jintan. Penggunaan rempah-ratus segar juga pasti membuatkan hidangan semakin menyelerakan selain membangkitkan aroma segar.

Tidak salah jika mahu memberikan cenderahati yang lain daripada yang lain. Malah nampak comel dan cantik. Pasti tetamu istimewa akan berpuas hati dengan majlis yang dijalankan dengan penuh kemeriahan disamping pemberian cenderahati indah dan sedap rasanya. Lebih-lebih lagi, ianya dibuat sendiri!

Ada banyak lagi hidangan menarik yang bakal membuatkan sesiapa sahaja terliur dan tidak sabar untuk membuat dan menikmati sendiri kelazatan sebenar resipi pilihan edisi SEDAP kali ini. Baik yang mudah atau yang remeh, yang penting akan membuatkan sesiapa sahaja mengingati rasanya dan tidak mudah dilupakan!