Disember 10, 2009

Roti Goreng dan Sup Hangat Istimewa-SEDAP#20


Roti, bukan sahaja dinikmati sarapan pagi, malah sesuai juga dihidangkan minum petang. Selain disapu mentega atau jem, roti juga boleh dilapisi atau diinti dengan aneka jenis lauk-pauk atau kepingan ayam dan juga daging. Mengikut cita rasa masing-masing.

Kebiasaannya, kita menikmati roti yang dibakar dan kemudian dipotong keping-kepingan atau dibentuk dengan saiz yang sesuai mengikut individu. Sudah tentulah akan berasa bosan dan mahu menikmati gaya lain pula. Jika timbulnya masalah itu, amat sesuailah SEDAP kali ini memaparkan aneka jenis roti yang cara memasaknya adalah dengan menggoreng. Lebih variatif lagi dengan pelbagai inti serta gaya yang menarik. Selain bentuknya yang menarik, boleh juga disalut dengan serbuk roti hingga roti goreng kelihatan seakan nuget istimewa.
Buat yang menggemari aneka cita rasa sup istimewa, SEDAP kali ini tampil dengan aneka resipi sup yang sangat menyegarkan. Dengan kehadiran rasa udang, sotong ataupun ayam, akan menambahkan menghadirkan lagi rasa nikmat dan aroma yang menggiurkan. Sedap juga dinikmati begitu sahaja. Sememangnya resipi sup kali ini benar-benar membuatkan sesiapa sahaja akan berasa kenyang.

Sup selalunya dikaitkan dengan stamina. Mengapa begitu? Ini kerana penggunaan bahan segar yang berkhasiat dan sesuai untuk mengembalikan kecergasan setelah berpenat lelah di siang hari. Selain itu, sup juga sesuai dihidangkan kepada para pesakit yang kurang selera makan. Adalah lebih baik jika dinikmati ketika masih panas lagi.

Selain memaparkan resipi roti goreng dan sup, resipi tradisional dan moden juga turut dimuatkan pelbagai variasi lauk-pauk, kuih-muih, manisan dan kek yang istimewa. Pelbagai info berguna juga turut memenuhi ruangan majalah SEDAP terbitan kali ini. Oleh itu, jadikanlah Majalah SEDAP sebagai teman memasak anda ketika di dapur. Selain membekalkan asas pengetahuan, sesuai dijadikan panduan yang berguna buat pembaca tersayang semua.