November 07, 2009

Variasi Ikan Bakar yang Menggiurkan-SEDAP#19


Siapa yang tidak gemar menikmati ikan bakar ketika masih panas-panas lagi. Sedap juga dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja bersama cicahan istimewanya. Ikan bakar yang sedap sebenarnya bukan sahaja bergantung pada jenis ikan, tetapi juga penggunaan rempah-ratus sebagai bahan perapan sebagai perisa. Selain itu, cara membakarnya juga ada caranya. Ketika membakarnya, disapukan air perapan ke atas ikan untuk membangkitkan lagi aroma dan cita rasanya.

Ada banyak tempat atau restoran yang menawarkan hidangan ikan bakar. Pelanggan hanya perlu memilih jenis ikan dan saiz yang dikehendaki, kemudian bolehlah meminta tukang masak membakarnya mengikut kaedah caranya memasak. Lebih istimewa lagi, jika ikan yang dibakar masih segar lagi. Ada juga beberapa tempat memancing yang menawarkan khidmat menyiang dan dimasak mengikut jenis masakan yang dikehendaki. Selalunya pelanggan lebih suka ikan hasil tangkapan mereka dibakar.

Jika selalu menikmati ikan bakar di restoran, sudah tentulah akan mempengaruhi wang saku yang ada. Bukankah lebih jimat jika memasaknya sendiri. Malah, boleh dinikmati dengan sepuas-puasnya. Lebih-lebih lagi ikan tersebut adalah dari hasil ternakan kolam sendiri. Benar-benar menjimatkan!! Untuk itu, SEDAP keluaran kali ini memaparkan variasi ikan bakar yang sangat istimewa. Sekali rasa, pasti mahu lagi.

Selain memaparkan resipi ikan bakar, ada banyak lagi resipi-resipi istimewa yang terdiri lauk-pauk, kuih-muih, manisan dan aneka jenis roti. Antara resipi yang pasti membuatkan sesiapa sahaja tertarik untuk mencubanya, mempelajari cara membuat gnocchi yang seakan pasta, piza gandum yang mudah disediakan, gado-gado dan macam-macam lagi. Yang pasti, rasanya akan membuatkan anda mahu menikmatinya sekali lagi dan mungkin akan memasaknya lagi.

November 05, 2009

Resipi Sedap, Hasil Variasi Sempurna

Mevariasikan bahan utama dalam pelbagai resipi, akan menambahkan lagi berjenis-jenis resipi yang lazat untuk dinikmati. Selain memastikan kelazatannya benar-benar sempurna, sukatannya juga perlu tepat.


Coklat sememangnya amat digemari ramai. Selain dinikmati dalam bentuk minuman atau makanan ringan seakan gula-gula, coklat juga dimanfaatkan dalam pelbagai resipi. Antaranya kek, kuih muih dan aneka jenis pemanis. Coklat sememangnya terlalu istimewa. Ianya sering dijadikan sebagai cenderahati buat pengikat kasih dan sayang. Contohnya, seorang bapa membelikan beberapa bar coklat untuk anak-anak kesayangan. Bagi pasangan bercinta, coklat selain digunakan untuk memikat, juga digunakan untuk memujuk. Untuk lebih mengeratkan lagi hubungan, apa kata anda cuba sendiri membuat pelbagai hidangan dengan menggunakan coklat mengikut resipi SEDAP kali ini. Sudah tentu ianya tidak akan mengecewakan anda, malah menggembirakan.


Selain paparan resipi coklat, SEDAP juga memaparkan pelbagai jenis hidangan yang lazat lagi menyelerakan. Antaranya, bagi yang selama ini menggemari daging ayam, cubalah pula merasai kenikmatan daging itik yang diolah sehingga menjadi hidangan yang benar-benar mengejutkan. Apa lagi, jika dihidangkan bersama nasi panas, sudah tentulah membangkit selera anda untuk terus menikmatinya.


Paparan resipi lauk-pauk lain tidak kalah juga. Sekali menatapnya, sudah pasti buat anda terliur. Resipi paduan tradisional yang ringkas dan sederhana, biarpun tidak asing buat anda, tetapi tidak salah jika ada sedikit pembaharuan yang membuatkan hidangan semakin sedap rasanya.


Bagi penggemar cendawan dan keju, inilah masanya untuk anda mencuba resipi istimewa, Piza Keju Cendawan. Biarpun tidak banyak bahan topping yang digunakan, cukuplah dengan menggunakan keju dan cendawan. Rasanya memang tidak membosankan anda. Malah, akan membuatkan anda semakin ketagih untuk membuatnya sendiri.


Jagung semestinya tidak asing lagi. Akan tetapi, tahukah anda ada beberapa jenis lagi jagung yang jarang-jarang dan biasa ditemui?


Ruangan Resipi Nusantara pula mengetengahkan pelbagai resipi istimewa dari Vietnam. Bagi yang ingin mencuba resipi dari Vietnam, tidak perlu lagi menikmatinya di restoran yang menghidangkan hidangan Vietnam. Anda boleh memasaknya sendiri dengan mengikuti resipi Vietnam yang terdapat dalam Majalah SEDAP kali ini.


Ada banyak lagi resipi lazat yang terdapat dalam keluaran kali ini. Sememangnya akan tambah mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan dengan masakan anda dari Majalah SEDAP. Jadi, pastikan majalah kesayangan ramai ini ada di rumah anda sebagai koleksi peribadi.